In deze editie van Zomersnaps raadt Eelco Roos een aantal third party camera-applicaties aan en lees je wat er goed is aan deze apps. Daarnaast geven we tips voor het veilig opslaan en goed ordenen van je foto’s. Bovendien wordt bekendgemaakt welke inzending voor de grote fotoprijs, weekwinnaar is geworden!
Vandaag behandelen we een aantal camera-apps die de mogelijkheden voor het maken van foto’s vergroten. Ook bespreken we apps waarmee je je kiekjes netjes ordent en een veilige opslaat. Bovendien maak je weer kans op onze grote fotoprijs! Dit doe je door uiterlijk maandag de foto van je meest zomerse bestemming op te sturen naar zomersnaps@belsimpel.nl. Geef hierbij aan waar je was, met welk toestel je de foto gemaakt hebt en welke camera-applicatie je daarbij gebruikte.
De meeste mensen gebruiken bij het fotograferen hun native camera-applicatie, de camera-app die standaard op je toestel staat. Ook fotograaf Eelco Roos gebruikt de native app van zijn iPhone graag en zoals je ziet levert dat schitterende resultaten op:
De native camera-applicatie sluit in de meeste gevallen het beste aan bij je hardware, maar deze applicaties zijn lang niet allemaal even uitgebreid. Soms zijn de beschikbare instellingen bijvoorbeeld niet voldoende om je camera precies zo in te stellen als je wilt. Samen met fotograaf Eelco Roos hebben we een lijst samengesteld van third party camera-applicaties en de voordelen van die specifieke apps.
Eelco vindt het belangrijk dat een camera-app niet al te veel toeters en bellen heeft. “Ik moet een app kunnen openen en direct een foto kunnen maken. Smartphonefotografie moet wat mij betreft zo simpel mogelijk zijn: point and shoot.” Één van zijn belangrijkste eisen aan een camera-applicatie is dat deze direct een foto maakt wanneer je daar om vraagt. “De applicatie moet er niet eerst nog een halve seconde over nadenken voordat hij ‘snapt’ wat je bedoelt”. Daarnaast is een van Eelco’s minimumeisen dat de applicatie een licht- en focusmeetfunctie heeft. De camera-applicaties die we hier behandelen voldoen aan deze eisen.
De eerste camera-applicatie die we aanraden is Cortex Camera. Deze app is te downloaden voor zowel iOS als Android en specifiek geschikt voor het maken van foto’s bij weinig licht. De app combineert namelijk meerdere opnames, waardoor toch een foto met hoge resolutie en zonder ruis ontstaat. Eelco: “Dit is een goede applicatie om te gebruiken bij slechte lichtsituaties, maar doordat er meerdere opnames worden gemaakt, moet je wel je hand héél stil houden tijdens het fotograferen!” Een foto maken kan 2 tot 10 seconden duren, afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig licht en het toestel dat je gebruikt. De foto hieronder maakte Eelco met de Cortex Camera-app.
ProCamera is een camera-applicatie voor Apple-producten waarmee je beschikt over allerlei extra instellingen. De eerste foto in dit artikel, van een man die in zee staat, is een voorbeeld van een foto die Eelco maakte met deze applicatie. In deze camera-app zijn vele instellingen beschikbaar, waaronder bijvoorbeeld ISO-waarde en sluitertijd – twee van de opties die we in de vorige editie van Zomersnaps behandelden. Ook zit er OIS, Optical Image Stabilization, in de app ingebouwd. Dankzij deze optie krijg je minder ongewilde bewegingsonscherpte in je foto. Beeldstabilisatie is een uitbreiding van de hardware van een telefoon, die lang niet alle toestellen hebben. Gelukkig is hetzelfde effect te verkrijgen door bepaalde software te installeren en ProCamera is daar dus een voorbeeld van. Eelco zegt over deze app: “Soms zijn de omstandigheden zo dat je allerlei extra instellingen nodig hebt. Als dat het geval is gebruik ik graag ProCamera, omdat je hier echt de vrijheid hebt om zo’n beetje elke instelling aan te passen.”
Camera FV-5 is een applicatie die je het gevoel geeft dat je met een spiegelreflexcamera fotografeert. Het viewfinder-display is namelijk net zo geavanceerd en je ziet, net als bij een spiegelreflexcamera, alle instellingen in realtime in beeld. Met deze applicatie kun je ook HDR-foto’s maken. Daarnaast kun je kiezen uit drie bestandssoorten om je foto’s in te schieten: jpeg, png en raw. Deze bestandsformaten hebben ieder hun eigen voordelen. Zo neemt jpeg over het algemeen weinig opslagruimte in. Een nadeel is dat bij jpeg verlies van beeldkwaliteit kan voorkomen, maar dit valt niet erg op bij foto’s. Jpeg ondersteunt niet alle kleuren, maar maximaal 256 kleuren, oftewel 8 bits per kleur. Png is een bestandformaat dat gebruik maakt van compressie, waardoor de bestanden weinig ruimte innemen en er geen verlies van beeldkwaliteit ontstaat. Png heeft daarnaast hetzelfde nadeel als jpeg, namelijk dat ook met deze bestandssoort alleen 8 bits per kleur mogelijk zijn. Als je álle informatie wilt behouden zodat er niks verloren gaat en je later alles nog aan kan passen, dan kun je het best in raw schieten. Raw-bestanden nemen logischerwijs veel meer ruimte van je opslag in, maar deze bestandssoort legt bijvoorbeeld kleuren heel precies vast. Eelco zeg over Camera FV-5: “Dit is een fijne app waarbij je ook zelf veel in kunt stellen. Handig als je veel vrijheid nodig hebt.”
Het is belangrijk dat je je foto’s goed ordent en opslaat zodat je ze ook makkelijk weer terug kunt vinden. Het opslaan kun je op twee manieren doen, namelijk op je telefoon of in de Cloud.
Als je je foto’s ook wilt gebruiken op andere apparaten zoals je computer of laptop, is een online opslagplaats in de cloud een goede keuze. Een voorbeeld hiervan is Dropbox. Met deze applicatie kun je alle soorten bestanden back-uppen. Dit is bijzonder veilig, want ook als je apparaat crasht ben je je foto’s niet kwijt, aangezien ze opgeslagen staan in de online opslagruimte. Je kunt Dropbox zelfs automatisch back-ups laten maken, zodat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over het verdwijnen van je favoriete foto’s. Eelco: “Dropbox gebruik ik veel om foto’s van mijn telefoon te synchroniseren met mijn laptop. Het is een fijne plek in de cloud om je foto’s te bewaren.” Je foto’s nemen natuurlijk geheugen in beslag in de cloud. De eerste 2 GB opslagruimte krijg je gratis van Dropbox. Als je meer nodig hebt, sluit je een abonnement af waarmee je per maand betaalt voor extra opslagruimte in de cloud. In de meeste gevallen komt wat extra opslagruimte goed van pas.
Je kunt er ook voor kiezen je foto’s op je telefoon op te slaan. Maak dan wel regelmatig een back-up van de foto’s op je telefoon, want dit gebeurt dus niet automatisch zoals bij Dropbox. Voor het ordenen van je foto’s kun je je native galerij-app gebruiken, maar ook hier is er keuze uit andere applicaties. F-Stop is een goed voorbeeld van een Android-applicatie waarbij je helemaal zelf bepaalt hoe je jouw foto’s ordent. Zo kun je je kiekjes ordenen op locatie, mappen maken en ook zelf labels maken en toewijzen. Je bepaalt dus zelf de categorieën waarin je je foto’s wilt onderverdelen. Erg handig in deze applicatie is dat je de verschillende manieren van categoriseren tegelijkertijd kunt gebruiken. Zo kun je dus een foto in meerdere groepen indelen. Dit is onmogelijk met de standaard map-structuur in je native fotogalerij-applicatie. De labels worden opgeslagen in de meta-data van je foto, waardoor de labels ook op je computer te gebruiken zijn. De mogelijkheden voor het archiveren van je foto’s in F-Stop zijn dus uitgebreid en makkelijk te personaliseren.
Vanaf dinsdag heb je ook weer de mogelijkheid gehad te stemmen op je favoriete foto-inzending via onze Facebookpagina. Manon Bouma kreeg deze week de meeste likes op haar foto hieronder. Ze is daarmee de tweede kanshebber op de grote fotoprijs! Het thema van deze week is dus een foto van je meest zomerse bestemming. Stuur uiterlijk maandag 22 augustus a.s. je eigen foto op naar zomersnaps@belsimpel.nl om ook mee te doen in de strijd om deze grandioze prijs!
Vul hier je e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief met het laatste nieuws en de meest actuele aanbiedingen automatisch in je mailbox.